måndag 22 september 2008

Intuition

Intuition eller magkänsla.
Känner att jag vill skriva lite om mitt tänk om storfamilj och frångå lite från det praktiska. För självklart sprudlar min familj i känslomässiga bergochdalbanor,jämt och ständigt.
Och allt har inte praktiska lösningar. Hur mycket man än vill, så finns inte alltid lösningarna att hitta i allehanda föräldrahandböcker eller forskningsrön. Allt som oftast finns lösningarna hos en själv. Man vet hur man vill ha det och kanske anar hur man ska ta sig dit. Frågan är om man vågar göra det på sitt sätt?

Vi matas på med olika "metoder", allt från att lära lilla barnet sova, till "nanny"liknande uppfostringsmetoder på de lite större. Och innan vi vet ordet av är vissa metoder nästan fastställda som de enda rätta.
Metoder som förändras under cykler jämfört med klädmodet. tillslut vet föräldrarna varken ut eller in , vad som är "rätt" eller "fel".

Jag vill nu slå ett slag för vår mänskliga inbyggda intuition och magkänsla. Att våga vara starka i den. Jag tror man får en mer harmonisk familj att leva i då. 7 olika personligheter kan inte uppfostras på exakt samma sätt. Några bryter alltid mönstret i gruppen, behöver kanske mer stöd alternativ mer regler, eller kanske rent av båda två?
Vad som är rätt för den ene är kanske helt fel för den andre. Att hitta uppfostrings inspiration i böcker och på nätet är inte fel, bara man använder det man själv känner passar familjen, och framför allt känns bra och rätt. Gör om,ändra, förbättra "tipsen" till något som passar er.
Magkänslan ska kännas bra, helt enkelt.

Vi måste hitta ett mer avslappnat sätt i vårt föräldraskap, men det verkar bli svårare och svårare ju mer vi låter oss forslas med i mediahysterin. Vi börjar sätta upp belöningstavlor i hemmen med stjärnor och bollar som symboler för att uppnå något, som vi själva anser vi misslyckats med i vår uppfostran. Istället för att helt enkelt bara börja markera vad som är ok eller inte, och förberda mer tid med barnet med mindre stress, vilket ofta är grundorsaken till det mesta som kan upplevas jobbigt i en familj.

Vi kan om vi vill, och om vi vågar. Och framför allt tror jag vi vet, och att vi känner när vi gör rätt och när det blir fel.
Följ din egen intuition, så känns också föräldraskapet lättare.

Med den tanken är det inte så svårt att driva storfamiljsföretaget.

Inga kommentarer: