onsdag 29 oktober 2008

100 kronor om dagen test


Annelie tyckte att vår familj verkar ha ett lågt matkonto.
Funderade lite över det i natt när jag inte kunde sova. Eftersom vi i stort sett alltid har en assistent ätandes hos oss, så är vi 10 i huset som äter. En total matkostnad just nu är ca 10000:-/ månad, men vi avlägger 12000:- på den kostnadsposten. För det tillkommer kanske ett kalas eller flera under någon månad.
Men i nuläget har vi alltså ett genomsnitt på 1000:-/person och månad. Storinköp 1 gång /månad för 4000:- och sedan portioneras resten ut lite beroende på hur matsedeln ser ut.

Vi har testat leva maximalt snålt. Ett par månader under år 2003 testade vi att leva på 100:- om dagen, då var vi 8 i familjen. Ingen egentlig orsak till detta, vi ville helt enkelt kolla våra gränser rent ekonomiskt.
Vi "storhandlade" för 2000:- mest hygienvaror, blöjor och tvättmedel vid löning. Sedan stoppades 1 hundring ner i 30 kuvert (en för varje dag). Nu 2008 har priserna höjts så i den grad så det nog inte skulle vara möjligt att klara, nu handlar det nog mer om 150-200:-/dag för 10 personer, om vi skulle göra om det idag.
Resultatet var ganska förbluffande eftersom det faktiskt gick bra att leva på en väldigt låg summa. Baka eget bröd, lågprispasta, lågpristomat, skinka, bacon och säsongsgrönsaker, dryga ut köttbullar med både ströbröd och havregryn kommer man långt på. Och sedan uppmärksamma veckans erbjudanden i närliggande butiker.

Nu ska jag inte sticka under stol med att det inte var en någon tråkig matpeiod i vårt liv , för det var det verkligen. Mannen i huset är kock, och även om han kan trolla i köket, så kan för ensidiga ingredienser av samma lågprismärken till slut ta musten ur den bäste kock.

Vi lade ner försöksperioden efter 2 månader, nöjda med att ha sparat ihop iallafall en liten net extrasumma. Och berikade med kunskapen att det går att spara rejält på sin matkonsumtion, om det verkligen skulle behövas.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hmmm.det där kanske skulle vara något för oss som aldrig får pengarna att räcka till! :-D

Anonym sa...

Hej vad kul att du gav dej till känna :)Självklart får du länka mej!Ja ni verkar ju också vara en stor familj,och att få pengarna att räcka till är inte helt lätt..Men tur ändå att du har en kock i huset,när ni försöker spara på matkostnaderna :)

Annika sa...

Visst är det stimulerande att pressa ner kostnaderna hemma och jag är övertygad om att man kan göra det med rätt mycket faktiskt. MEN...vad innehåller alla dessa storpack och billiga lågpris tomater, pasta, tortellini....läs innehållsförtecningarna..
Lågprisvaror är ju inte synkat med hög kvalitet direkt... Så man bör nog hitta en bra mellannivå...schyssta priser med kvalitet i matvarorna!

Lena sa...

Annika, jag håller med dig till viss del självklart.
Nu handlade vårt test mest om att bevisa för oss själva att man _kan_ leva på en mycket liten kostnad.
Dina expempel dock på lågprisvaror som pasta och konserverade tomater, så är faktumet, att viss lågprispasta håller högre standard än mellan och lyxvarianterna. Bara för att det står made in Italy betyder det inte automatsikt att pastan har en högre kvalitet. Tyvärr faktiskt många ggr sämre.

Vi har passerat många pastamärken både genom makens jobb och kontakter, och härhemma. Euroshopper ligger på top 5 i fasthet på korta pastasorter. Deras makaroner är outstanding att göra riktiga stuvade makaroner på. Bara som ett exempel och de håller ungefär samma nivå på tillsatser på Kungsörnens makaroner.
Vad gäller konserverade tomater gäller samma sak, där ligger skillnaden ofta i mängd vatten som tillsats och hur mogna tomaterna varit vid behandling till vara.

De lågprisvaror som man bör se upp med är kött som tex bacon, skinka, mjölkprodukter som ost och margarin osv. Vad gäller storpack så är det ju samma varor som ligger i småpack, bara i större förpackning. Det är själva storpacket somgör varan billigare inte innehållet.

Men som sagt att välja 1 kg pasta för 5:- eller 0,5 kg för 18:-, gör stor skillnad i plånbok, men istort inget i magen/kroppen.