måndag 27 oktober 2008

Veckans matsedel


Nu kommer en bekännelse från mig. Vår förra veckas matplanering vart totalt omkastad. Sånt händer ibland, man har planerat för vissa maträtter, men kommer på på vägen att detta kan man ju göra annat av och så sätter man igång.
Detta gjorde att höstgrytan inte står på spisen förens idag. Och det blev ingen färsk fisk igår söndag, vi var sugna på pasta istället.
Pasta med färska champinjoner, bacon, bechamel och persilja. Har man en bra skafferigrund hemma kan man ju kosta på sig att improvisera lite, så det var väl det vi pysslade med.

Så denna vecka ser det ut så här:

Måndag: Höstgryta med ris (förra veckans fredagsmat)
Tisdag: Potatismos panerad fisk och persiljesås (förra veckans söndagsmat)
Onsdag: Pitabröd med kyckling och avocadocreme
Torsdag: Pasta med räkor och späd spenat i len saffransås
Fredag: Rotsakssoppa med danska mjölbullar (motsvarar klimp?)
Lördag: Ryggbiff med ugnsrostade grönsaker och potatis
Söndag: Spansk tortilla ev med rester av de ugnsrostade grönsakerna i.

Jag handlar:

1,2 kg grytbitar, 1 kg ris, 6 kg potatis, 2 kg morötter, 5-6 st gul lök, 1,5 kg färsk fisk (torsk)1 färsk bladpersilja, 1 färsk basilika, 3 pkt färdiga pitabröd (Ica:s), 1 kg kycklingfile, 300 gr skalade räkor, 2 liter färsk späd spenat, 3 avocado, 1 salladshuvud, 8 tomater, 1 gurka, 3-4 paprikor, 1 påse saffran, 1 stor burk majs, 2 mindre kålrot, 2 mindre rotselleri, 2 stora purjolök, 4-5 normalstora palsternackor, grönsaksbuljong, 300 gr mjöl, 20 ägg, 1,5 kg ryggbiff, 2 liter mjölk, 3 dl grädde.

Tar bort det som redan finns hemma och lägger till mjölk, fil och bröd. Matveckan i sig blir lite dyr, främst pga ryggbiffen. När vi väljer att ha en dag med dyrare kött väljer vi också att ta den med bättre kvalitet. Man måste få unna sig.
Men samtidigt kan man säga att man sparar in på rotsakssoppan eftersom den är mer säsongsbetonad och billigt med rotsaker just nu. Jag räknar med en matkasse på ca 1700:- denna veckan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fast jag tycker ni verkar ha litet matkonto för att vara så stor familj. Jag månadshandlar för ca 4000 och sedan tillkommer allt småplock på kanske 2000 till

Annelie

Lena sa...

Vi har ett matkonto på ca 10000:-.
4000:- i ett svep vid löning, sedan mellan 700:- till 1800:- per vecka. Tror jag skrivit om det i tidigare inlägg, fast jag borde nog skriva det som ett påpekande ibland.
Vi har testat att leva på 100:- om dagen, det gick men var tråkigt :)