torsdag 23 oktober 2008

Fuskmoussaka


Igår var det onsdag och moussaka stod på matsedeln, en fuskigare variant,en som passar barnen kanske lite bättre. Vi som har barn som inte diggar tillagade grönsaker iallafall.
Jag vill absolut inte påstå att detta är en enkel och snabb rätt i en stressig vardag. Den kräver lite mer tid, men sköter sig sedan själv i ugnen. Och om man har tur så kanske man har en del mindre portioner köttfärssås kvar i frysen och då är ju halva jobbet redan gjort.

Till fuskmoussakan för 10personer behöver man:

Köttfärssås på ca 1 kg köttfärs
Bechamelsås på drygt 1 liter mjölk
10-12 medelstora potatisar
2 st medelstora zucchini

Potatis skalas och skivas sedan med zucchini tunt och försteks i lite olivolja. Dela upp mängden i fler stekpannor så går det lite snabbare. Sedan varvas alla delar med varandra ala lasagnetänket. In i ugnen ca 30 minuter eller tills potatisen känns mjuk och klar.
Jag tycker själv att en lite mer kryddad köttfärsås passar bäst, likaså en lite mer smakrik bechamelsås.

Vår bottenredda bechamel görs så här:

50 gram smör, smältes , smula ner en hönsbuljong tärning och sedan ca 0.75-1 dl mjöl som vispas till en jämn smet. Red sedan med lagom mängd mjölk (7-10 dl), vispa hela tiden så det ej blir klumpar. Krydda sedan av med svartpeppar, en anings muskot, lite stark paprikapulver, saknas salt ta antingen lite mer hönsbuljong, eller salt om du föredrar det. Viktigt att såsen får koka upp lite.
Självklart går det att använda grönsaksbuljong, men jag föredrar det inte själv, det blir en helt annan lite faddare smak då.

Betyget hemma hos oss för denna rätt är hög hos barnen, utom den minsta, han ratar det mesta just nu förrutom Wetabix med mjölk :)
Med mellanprisläge på varorna går rätten på runt 140:- dvs 14:- per portion. Helt överkomligt alltså.

1 kommentar:

Maria sa...

Ha ha, jag är också proppmätt nu;)
fast inte av godiset tack och lov. Det blev några lammracks med tsatsiki för många tror jag!

Jag gillar också Mallis! Reser gärna till Alcudia och till can piqafort.

Ha det bäst kram Maria