torsdag 6 november 2008

Hjärterum och stjärterum

Som många andra storfamiljer bor vi trångt. Delvis självvalt, då vi under en lång period i vårt liv föredragit att bo i lägenhet. Det är det som varit mest ekonomiskt försvarbart i storhushållet helt enkelt, och vi har haft tur med mycket välplanerade lägenheter.
Numer delar vi på 122 kvm fördelat på två lika stora(läs små) plan, och en liten minimal gräsplätt. Vår radhuslänga ligger i ett mellanområde mellan 2 större villaområden. Många av barnens klasskompis-föräldrar undrar ofta vilken villa vi bor i, och undrar såklart förvånat hur vi får plats, när de får höra att vi bor som vi gör.
Svaret är enkelt såklart, ingen har egentligen eget rum. Enda rummet som vi alla behöver samsas i samtidigt är köket. Och vårt kök är väl tilltaget för att vara ett radhuskök.
Sedan använder man resten av ytorna i olika omgångar.
Tonåringarna är sällan hemma samtidigt, det ger mer ensamutrymme till dem som är hemma. De små leker ju oftast med varandra, det ger mindre lekyta. Dessutom delar de sovrum med oss vuxna ett tag till, vilket i sin tur ger mer utrymme för de större.

Det enda platsbrist vi egentligen lider av är förvaringsutrymme av prylar och kläder. Man tror man hittat den optimala lösningen, för att sedan hitta tusen fel på den, och sedan leta vidare. På den punkten blir vi nog aldrig nöjda.

Allt det övriga är väldigt enkelt:

Finns det hjärterum finns det stjärterum

4 kommentarer:

Anonym sa...

Mina barn delar också rum, men inte pga platsbrist - utan för att det är mysigt att sova ihop! :)

Anonym sa...

Jag bara maste fast det ar en sa klassisk fraga. Sex da? Har ni sex med kidsen i rummet? (Minns sjalv detta som ett barndomstrauma). Onanerar teensen med syskonen brevid? Kanns som att det ar det enda som inte funkar med trangboddhet...

Lena sa...

jenny:
Klart det ligger en stor trygghet i att sova tillsammans.....och en del möjligheter till extrabus.

bea:
En klassisk fundering kanske, inte många som vågar fråga hur vi fixar den biten praktiskt.
En portion fantasi (det finns andra ställen i huset förutom sovrummet och tidpunkten för sex behöver inte inträffa under nattimmar).
Sedan vill jag inte gå närmare på våra hemlisar.....min mamma läser ju för tusan bloggen hahaha

Lena sa...

Tillägg till dig bea, glömde ta upp tonåringarna. Jag vet inte med säkerhet såklart, men de sover ganska ofta ensamma, då det sovs borta med ganska ofta intervaller. Jag tror de får in den biten också.